Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Je kent het vast wel, na vele mailtjes en aanmeldingen op vacaturewebsites, is het dan zover. Je wordt gebeld en je mag op gesprek komen! Goed bezig! De eerste stap is gezet. Nu de volgende stap nog: het sollicitatiegesprek zelf. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek, het is immers de eerste indruk die je maakt naar je toekomstige werkgever. Een goede eerste indruk is belangrijk. Daarom volgen in dit artikel een paar adviezen om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.

Tip 1: de vacature

Weet waarvoor je aan het solliciteren bent. Je gesprekspartner zal vragen stellen over jouw kwaliteiten en hoe jouw kwaliteiten passen in de functie-eisen van de persoon die zij zoeken. Bovendien is het ook belangrijk voor jou zelf om goed te weten wat jouw toekomstige werkzaamheden in zullen houden. Wees niet bang om hierover eventueel vragen te stellen bij een sollicitatiegesprek. Het toont juist aan dat je interesse hebt in de vacature.

Tip 2: kleding

Zoals eerder al is gezegd, is een goede eerste indruk belangrijk. Daarbij hoort ook de juiste kledingkeuze. Laat die trainingsbroek een keer thuis liggen, en kom in een net pak, of een charmant jurkje. Let hierbij wel op dat het geen sexy jurkje wordt, je wil immers serieus overkomen! Gebruik ook niet te veel make-up, dit valt op bij de gesprekpartner en het is bovendien geen natuurlijke uitstraling.

Tip 3: CV en motivatiebrief

Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek heb je hoogstwaarschijnlijk een motivatiebrief met cv verstuurd. Zorg dat je een fysieke afdruk van deze papieren meeneemt naar het gesprek. De gesprekspartner kan hierover vragen stellen, en dan is het belangrijk dat je weet wat je precies hebt geschreven. Het is natuurlijk niet professioneel als je bij elke vraag moet bladeren voor het antwoord, probeer daarom in grote lijnen te onthouden wat je hebt geschreven. Veelal zul je het antwoord wel weten, maar als je erg nerveus bent, kan je soms nog wel eens een belangrijk detail ontgaan.

Een sollicitatie is geen vak apart, het is een kwestie van doen. Als afsluiter wil ik graag meegeven dat solliciteren voor niemand kinderspel is. Je weet immers nooit welke vragen je precies zal krijgen. Probeer rustig te blijven en niet in paniek te raken als je even het antwoord niet weet. Geef aan dat je even over het antwoord moet denken, en vraag of je er later op mag terugkomen. Doe dit uiteraard niet bij elke vraag, dan is de kans groot dat jouw gesprekspartner denkt dat je niets weet.

Zie ieder sollicitatiegesprek als een les. Mocht je toch verder moeten solliciteren, dan weet je in ieder geval waar jij op moet letten bij een gesprek.

Reacties zijn gesloten.