Verschillende soorten vloerisolatie

Verschillende soorten vloerisolatie

Voor de isolatie van vloeren zijn verschillende soorten materialen geschikt. 

Veelgebruikt zijn:

  • Steenwol
  • Glaswol
  • EPS platen
  • XPS platen
  • Purschuim
  • Isolatiefolie

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, isolatiewaarde en prijs. Welk materiaal u kiest, hangt af van uw eigen voorkeur. Wat u ook kiest, kies altijd voor isolatiemateriaal met een hoge Rc-waarde (= Resistance Construction) en dus goede isolerende eigenschappen.

Houten vloer isoleren

Het kan zijn, dat u geen toegang heeft tot de kruipruimte om vloerisolatie onder de vloer aan te brengen. Heeft u een houten vloer, dan kunt u enkele planken van de vloeren verwijderen, het isolatiemateriaal aanbrengen en de planken terugleggen. Dit kan alleen, als de vloer geen natte en of rotte plekken heeft. Is dat wel het geval, dan kunt u beter kiezen voor het compleet vervangen van de houten vloer.

Vervangen van een houten vloer

Het nadeel van een houten vloer is dat deze door de inwerking van vocht kan gaan rotten. De dragende balken waarop de vloerplanken liggen kunnen zo ernstig aangetast worden dat het gevaarlijk wordt om de vloer nog te gebruiken. Ook kunnen de vloerplanken rotten met het risico dat u door de vloer zakt. Als u vloerisolatie gaat toepassen dan is dat een geschikt moment om te zien of uw vloer nog goed en veilig is. Is uw vloer niet langer veilig dan kunt u het beste de gehele vloer verwijderen en vervangen door een nieuwe vloer inclusief isolatie.

Alternatief voor houten vloer

Kiest u voor een nieuwe vloer en wilt u geen houten ondervloer terug dan is een vloer met schuimbeton een prima alternatief. Een vloer van schuimbeton is gemaakt van beton met daarbij een schuimmiddel. Dit schuimmiddel zorgt voor hele kleine belletjes in het beton die isolerend werken. De grote hoeveelheid lucht in het beton maakt een vloer van schuimbeton ook nog eens veel lichter dan een gewone betonvloer. Bij een vloer van schuimbeton hoeft geen extra isolatie te worden aangebracht als vloerisolatie.

Een schuimbetonvloer kan snel gelegd worden. Zie onderstaande video.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZfPdULzNTzI

 

Vloerverwarming

Een schuimbetonvloer is een ideale basis voor vloerverwarming. Een goed geïsoleerde vloer zorgt voor meer comfort in uw woning. Wilt u dit comfort verder verhogen en besparen op de energiekosten, overweeg dan om ook vloerverwarming aan te leggen. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte. Dit in tegenstelling tot radiatoren die plaatselijke stralingswarmte afgeven. De vloerverwarming wordt aangebracht op de schuimbetonvloer en ligt in de afwerkvloer.

Reacties zijn gesloten.