Tips voor het onderhandelen over je contract

Tips voor het onderhandelen over je contract

Met deze tips ben je perfect voorbereid om te onderhandelen over je contract

Onderhandelen over je contract, het niet iets wat je elke dag doet en best wel wat stress met zich meebrengt. Je weet wellicht goed waar je naartoe wilt, maar de manier om daar te geraken is vaak minder duidelijk. In het artikel hierna leggen we je haarfijn uit hoe je het meeste kans maakt op een succesvolle onderhandelingsronde.

Begin met een goede voorbereiding

Je weet voor jezelf heel goed wat je wil, zaak is echter dat dit even helder moet zijn voor je werkgever. Maak voordien een duidelijk schema op van de zaken die je wil bekomen en argumenteer deze ook. Je werkgever moet even overtuigd zijn op het einde van je betoog als jijzelf. Voordien het gesprek inoefenen met bijvoorbeeld een vriend is alvast een goed idee. Het zal je helpen overtuigend en zelfzeker over te komen, iets wat je slaagkansen aanzienlijk zal vergroten.

Onderhandel met een realistische kijk

Hoewel je best ambitieus mag zijn, hou je je best aan realistische voorstellen. Ga vooraf wat research doen zodat je goed weet wat gangbaar is binnen jouw sector en voor iemand met jouw kennis, vaardigheden en ervaring. De kans op een positief antwoord is groter als je je werkgever kan overtuigen dat wat je vraagt haalbaar en realistisch is.

Hou ook rekening met de mogelijkheid van alternatieven. Misschien zal je werkgever niet volledig aan je financieel voorstel willen tegemoet komen maar biedt hij je andere voordelen zoals een bedrijfswagen of een onkostenvergoeding aan. Denk hier vooraf al eens over na zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het ene hoeft niet per definitie beter te zijn dan het andere.

Positieve en constructieve houding aannemen

je bent goed voorbereid, hebt je gesprek ontelbare keren ingeoefend en bent zeker van je stuk. Wees je ervan bewust dat je sowieso met weerstand of tegenargumenten zal geconfronteerd worden. Waar jij zoveel mogelijk wil bekomen, zal je werkgever proberen hier nog iets vanaf te doen. Emotioneel reageren, overreageren of dreigen moet je op dat moment vermijden. Doe je dit wel dan is de kans groot dat je werkgever het gesprek zal stopzetten en je argumenten zullen verloren gaan. Geen enkele werkgever houdt ervan om onder druk gezet te worden en het gevoel te krijgen geen keuze te hebben.

Bots je op weerstand? Ga hier professioneel en rationeel mee om door te proberen tot een compromis te komen waar jullie je beiden kunnen in vinden.

Een goede indruk zorgt voor een positieve start

Uiteraard moet je inhoudelijk sterk in je schoenen staan en overtuigend overkomen, maar dat alleen is niet genoeg. Zorg ervoor dat je lichaamstaal positief is en je er piekfijn uitziet. Kies de perfecte outfit uit en verzorg je houding. Een open en zelfzekere houding maken indruk en bevorderen je onderhandelingspositie.

We zijn ervan overtuigd dat je met bovenstaande tips alvast een goede start maakt voor je contractonderhandeling. Veel succes alvast en… yes you can.

Reacties zijn gesloten.