Hoe leg je zelf plinten aan?

Hoe leg je zelf plinten aan?

Waarop te letten bij zelf plinten plaatsen?

Wanneer je zelf plinten wilt aanleggen kan dat veel geld besparen. Want een professionele legservice kost al gauw honderden euro’s. Er zijn veel punten waar je op dient te letten. Eerst: welke soort kies je? Er zijn vele varianten en maten plinten op de markt. Denk aan MDF, allerlei soorten hout (grenen, eiken, beuken, ahorn, jatoba). Daarnaast kun je kiezen voor bijvoorbeeld mdf witte plinten en kun je de keus maken tussen plakplinten, buigbare plinten en plafondplinten. Het is wel belangrijk ook na te denken over de giftigheid van de materialen van de plinten. Zo is MDF (spaanplaat) vaak niet veilig en kun je dit beter vermijden. Bovendien trekt MDF snel krom, heeft het een lage stootbestendigheid en is het zwaar in gewicht. Kies dus beter voor andere materialen.

 

Zelf aanleggen plinten: stap voor stap

Eerst ga je de plinthouders plaatsen. Vervolgens plaats je de hoekstukjes. Je zaagt de plint op maat, plaatst de plint en werkt hem vervolgens af. Een fluitje van een cent, waar je zeker geen professionele plintenlegger voor nodig hebt. Er zijn ook diverse klusvideo’s online te vinden waarin het stap voor stap uitgelegd wordt, dus zeker de moeit waard even te kijken zodat je zeker weet dat het goed gaat.

 

Welke benodigdheden dien je aan te schaffen?

Als je aan de slag gaat dien je wel het nodige gereedschap in huis te hebben. Dus wellicht moet je nog even naar de bouwmarkt om een en ander te kopen. Denk hierbij aan een afkortzaag, een hamer en een boormachine. Maar ook een leidingzoeker, rolmaat, schroevendraaien en steenboor zijn nodig. Tot slot zijn een timmermanspotlood en een verstekbak niet overbodig. Tot slot natuurlijk de plinten zelf, en vergeet ook de plintneuten niet. Deze maken een mooie overgang tussen de architraaf (oftewel deurlijst) en de plint zelf zodat je geen slordigheden ziet. Het is aan te raden om aan de lange zijde te starten met het leggen. Dan heb je een juist beginpunt, en vervolgens dien je in een cirkel de kamer rond te werken. Veel succes met het zelf aanleggen plinten! Ook op de websites van de bekende bouwmarkten staan veel tips.

Reacties zijn gesloten.